Czarna rzepa i jej właściwości

Choć nie jest warzywem zbyt często goszczącym w polskich domach, warto ją docenić i częściej sięgać po przepisy na dania z jej udziałem. Czarna rzepa może się przecież pochwalić ogromną wartością odżywczą, a jej wpływ na ogólny stan naszego zdrowia będzie ogromny.

Co warto wiedzieć na ten temat?

Czarna rzepa to idealny składnik diety dla tych, którzy chcą utrzymać zgrabną sylwetkę. Niewielka ilość kalorii sprawia, iż każdy z nas może chrupać ją do woli. Warzywo to zawiera jednocześnie wiele cennych dla zdrowia substancji, działających niczym naturalne antybiotyki. W warzywie tym nie brak również witamin z grupy B oraz witaminy C, niezwykle ważnej dla naszego układu immunologicznego. W rzepie można znaleźć też sporo składników mineralnych, takich jak: cynk, fluor, potas czy siarka. Zdrowa dieta z tym dodatkiem będzie nas wspierać w walce z bakteriami, pomoże nam też wspierać naturalną odporność organizmu. Warzywo to ma świetny wpływ na stan naszej wątroby, pozwala szybciej usuwać z organizmu szkodliwe toksyny, a jednocześnie stanowi cenne wsparcie dla naszego serca i naczyń krwionośnych. Włączenie czarnej rzepy do menu jest też zalecane tym osobom, którym sporo problemów sprawia zbyt wysokie ciśnienie krwi oraz tym, którym zależy na utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

Czarna rzepa i jej wpływ na skórę

Warto pamiętać, że ten zdrowy przysmak to jednocześnie naturalny kosmetyk, który może mieć rewelacyjny wpływ na nasz wygląd oraz na stan naszych włosów. Wcierki z wyciągiem z czarnej rzepy sprawiają, praca naszych gruczołów łojowych zostanie unormowana, włosy staną się mocniejsze, a lepsze krążenie krwi w skórze głowi sprawi, iż gęsta czupryna przestanie być tylko marzeniem.

Zobacz więcej na czastka-mnie.pl

Redakcja kampinoska.waw.pl