Jak wybrać zdrową żywność?

Dla wielu osób wybór zdrowszej żywności ma duże znaczenie. Oto kilka sposobów, które pomogą Ci wybrać odpowiednie rodzaje zdrowej żywności.

Sprawdź listę składników

Lista składników powie Ci wszystko, co musisz wiedzieć o produkcie. Ponieważ składniki są wymienione w kolejności procentowej zawartości, może to pomóc w stworzeniu dokładniejszego profilu danego produktu. Liczy się także długość listy. Naturalne produkty spożywcze, które nie zawierają wielu dodatków, są lepsze, więc unikaj produktów z długimi listami składników. Ponadto zwracaj uwagę na zawartość błonnika i poziom cukru, zamiast skupiać się wyłącznie na kaloriach. Określ priorytet błonnika i unikaj nadmiernego cukru, zwłaszcza cukru przetworzonego.

Wybierz produkty z pełnego ziarna

Jeśli chodzi o węglowodany, wybór 100% pełnego ziarna jest znacznie lepszy dla zdrowia. Wszystko, co nie jest wskazane jako takie, jest prawdopodobnie przetwarzane przy użyciu rafinowanych ziaren, które nie oferują prawie takich samych korzyści odżywczych jak produkty pełnoziarniste.

Wybierz świeżą żywność zamiast przetworzonej

Podstawową zasadą zakupów w supermarkecie jest unikanie żywności, która wyeksponowana jest w przejściach i sięganie po żywność poza nimi. Świeża żywność oferuje pełniejszy profil składników odżywczych i daje pełną kontrolę nad procesem przyrządzania posiłków.

Mądrze wybieraj tłuszcze

Tłuszczu spożywanego z mięsa zwierząt (np. Łososia) nie należy się obawiać. Jednonienasycone, wielonienasycone i nasycone tłuszcze odgrywają rolę we wspieraniu dobrego zdrowia, gdy są odpowiednio spożywane. Nawet naturalnie występujące tłuszcze trans (takie jak te występujące w serze) mogą być bezpieczne w umiarkowanych ilościach. Niebezpieczeństwo, na które należy zwrócić uwagę, to przekrzywiony stosunek profilu tłuszczu. Oleje roślinne, takie jak olej słonecznikowy, mają tendencję do oferowania nadmiernej ilości wielonienasyconego tłuszczu, co może prowadzić do powstawania wolnych rodników i uszkodzenia komórek po spożyciu ze względu na łatwość utleniania. Ze względu na już wysoką obecność wielonienasyconego tłuszczu we współczesnych dietach lepszym wyborem tłuszczów do gotowania byłyby te, które oferują mniej tego rodzaju, takie jak olej kokosowy, olej z awokado, oliwa z oliwek extra virgin, olej makadamia, masło i ghee.

mamamigotka.pl

Redakcja kampinoska.waw.pl