Zdrowe produkty w kuchni – podstawowe składniki, z których stworzysz wyśmienite dania

Coraz częściej telewizja, prasa i internet „zarzucają” nas artykułami o zdrowej żywności. Wielu dietetyków na swoich stronach internetowych tworzy listę produktów, które każdy powinien mieć w swojej kuchni, gdyż są świetną bazą do stworzenia smacznych, dobrych jakościowo potraw. Jakie zdrowe produkty w kuchni każdy z nas powinien mieć? Co warto włożyć do koszyka na następnych zakupach? Zapraszam poniżej. Naprawdę warto.

Zdrowa lista zakupów

Zdrowe produkty w kuchni są bazą do stworzenia naprawdę pysznych, pełnowartościowych dań. Często zdarza się bowiem, że jemy gotowe dania lub fast-foody, właśnie dlatego, że nie mamy w domu produktów, z których upichcić można byłoby coś dobrego. Dlatego wychodząc na zakupy, warto stworzyć listę zdrowych produktów, które obowiązkowo powinny znaleźć się w naszym domu i które stanowią bazę do przynajmniej kilku prostych dań, z których można szybko przyrządzić zdrowy obiad, kolacje lub przekąskę i to dla całej rodziny.

Brązowe kasze, ryże i makarony

Kasz, ryż, makaron i to najlepiej brązowe, pełnowartościowe powinny być zawsze w naszym domu. Dlaczego? To zawsze szybki, smaczny i sprawdzony pomysł na obiad lub kolację. Wystarczy dodać do nich warzywa lub sos domowej roboty i mamy naprawdę pyszne danie. Dodatkowo te produkty niewiele kosztują i mają długi termin wartości. Zarówno zimą, jak i latem świetnie smakują w połączeniu z sezonowymi warzywami. Zdecydowanie warto je mieć.

Warzywa do każdego posiłku

Warzywa sezonowe powinny być zawsze w naszej kuchni. Najlepiej oczywiście sięgać po te świeże, jednak, gdy ze względu na porę roku cierpimy na ich brak – można wybrać mrożonki lub warzywa, które sami zawekujemy w słoiki. Warzywa warto jeść na każdy posiłek. Do śniadanka najlepiej pasuje ogórek, pomidorek oraz papryka. Obiad warto urozmaicić o większą kompozycję warzyw. Jesienią najlepiej sięgać po dynię, cukinię i szparagi. Latem wszystkie nowalijki będą najzdrowszą i najlepszą opcją.

Owoce zamiast słodyczy

Gdy ciągnie nas do słodyczy, warto postawić na zdrowszą wersję słodkości. Jabłko, gruszka czy winogrona jako przekąską są świetnym wyborem. Dlatego też na zakupy owocowe warto wybierać się na stragany, targowiska lub małe sklepiki, w których sprzedawcy dbają, by dostarczane do nich owoce pochodziły z dobrych źródeł. Takie owoce można dodawać zarówno do śniadania czy podwieczorku oraz można z nich zrobić naprawdę pyszne i niskokaloryczne desery.

Zioła i świeże przyprawy

W zdrowym koszyku z zakupami nie powinno zabraknąć świeżych ziół. Najlepiej od razu zrezygnować z mieszanek oraz innych polepszaczy smaku, którymi zastawione są półki w sklepie. Lepiej wybrać świeżą, pachnącą miętę, aromatyczną bazylię, kolendrę, rozmaryn i inne doniczki z ziołami, które nie tylko wzbogacą i urozmaicą każde danie, ale także, które świetnie będą wyglądać w każdej kuchni. Zioła w doniczce są tanie i zdrowe – i są najlepszą i naturalną przyprawą do wielu różnorodnych dań (zarówno do tych mięsnych, jak i do tych wege).

Redakcja kampinoska.waw.pl