Karta żywieniowa – benefit, o którym marzą pracownicy!

Jaka jest definicja dobrego benefitu dla pracowników? Przede wszystkim powinien on odpowiadać na rzeczywiste oczekiwania osób, do których jest kierowany. Uniwersalne świadczenie, które bez dwóch zdań spełnia ten warunek, to karta żywieniowa. Dofinansowanie posiłków w takiej formie jest inwestycją w dobrostan pracowników i udogodnieniem wpływającym na jakość wykonywanych przez nich zadań. Już teraz przekonaj się, dlaczego warto postawić na wskazane rozwiązanie!

Czym jest i jak działa karta żywieniowa?

Przedpłacona karta żywieniowa jest przykładem wygodnego w użytkowaniu oraz bezpiecznego środka płatniczego, którym można posługiwać się we wszystkich punktach gastronomicznych (w Polsce, jak i na świecie) akceptujących karty Mastercard. Pracownicy mogą dokonać zakupu obiadu, lunchu lub drugiego śniadania w różnych miejscach (restauracjach, kawiarniach, czy piekarniach), a także skorzystać z bogatej oferty firm cateringowych. Ponadto istnieje możliwość, aby w dowolnym momencie kartą płacić za zamówienia składne przez Internet, uwzględniające dostawę posiłku do wskazanej lokalizacji. Widać więc, że taki elastyczny benefit to idealna opcja dla osób pracujących stacjonarnie, hybrydowo, jak i dla tych pracowników, którzy realizują powierzone im obowiązki zawodowe wyłącznie w trybie home office.

Karta żywieniowa dla pracowników – czas na przerwę, czas na posiłek

Karta żywieniowa daje swobodę wyboru – dla każdej osoby jest to szansa na zjedzenie w czasie pracy dania zgodnego z osobistymi upodobaniami kulinarnymi, czy uwzględniającego ewentualne alergie pokarmowe. Zawsze można zamówić dokładnie taką propozycję z menu, na jaką w danej chwili ma się największą ochotę. Mobilizuje to do tego, aby także w czasie pracy jeść zdrowo, smacznie, a co najważniejsze regularnie, nie spiesząc się przy tym, tylko poświęcając kilkanaście minut na spokojne posilenie się. Dzięki temu można więc kształtować odpowiednie nawyki żywieniowe, które pozytywnie wpływają na kondycję fizyczną i psychiczną zespołu – pracownicy wtedy mniej chorują, a ich samopoczucie znacznie się poprawia.

Ten benefit stanowi udogodnienie dla zatrudnionych, ponieważ nie muszą oni wstawać wcześnie rano i tracić czasu na to, aby samodzielnie przygotować posiłek, który następnie zabiorą ze sobą do pracy. Dodatkowo środki zgromadzone na karcie żywieniowej są wsparciem dla ich domowych budżetów – w efektywnym zarządzaniu finansami pomaga funkcjonalna aplikacja mobilna.

Dofinansowanie posiłków w pracy – dlaczego warto zdecydować się na ten benefit?

Odpowiednio dobrane posiłki dla pracowników, opłacane kartą żywieniową, można uznać za paliwo napędzające ich do pracy. Jeśli zatrudnieni są najedzeni, mają więcej energii, działają efektywniej, wykazują inicjatywę i ze szczerym zaangażowaniem podążają w kierunku wyznaczonych celów. Natomiast, gdy zaniedbują oni zaspokojenie jednej ze swoich podstawowych potrzeb i zaczyna dokuczać im głód, muszą borykać się z problemami takimi jak: rozkojarzenie, zmęczenie, ból głowy, rozdrażnienie, senność, czy nagłe zmiany nastrojów. Utrudnia to skoncentrowanie się na pracy, obniża wydajność, prowadzi do spadku motywacji, sprawia też, że częściej popełnia się błędy. Widać więc, że karta przedpłacona Lunch Pass od Sodexo jest benefitem, który bez dwóch zdań przypadnie do gustu wszystkim pracownikom i pokaże im, że się o nich troszczysz – przekonaj się o tym w praktyce.

źródło zdjęć: freepik.com

Redakcja kampinoska.waw.pl