Praktyczne sprzęty i przybory do restauracji

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga skompletowania odpowiedniego wyposażenia – niezbędny jest m.in. wydajny piec czy urządzenia do chłodzenia i mrożenia oraz meble ze stali nierdzewnej, ale także akcesoria ułatwiające i przyspieszające codzienne czynności i obowiązki załogi kuchennej. Sprawdź, w co warto zainwestować – poniżej kilka propozycji.

Maszynka do makaronu

Oryginalna maszynka do makaronu, pierożków i ciast, idealnie sprawdzi się w różnych restauracjach – zarówno z daniami tradycyjnej kuchni polskiej, jak i włoskiej. Przygotujesz w niej wybrany rodzaj pasty – m.in. penne, spaghetti, lasagne, fettuccine czy parpadelle, a także pierożki ravioli lub tortellini.

Maszynka do makaronu to urządzenie, które służyć będzie w każdej kuchni przez wiele lat. Wykonana z najwyższej jakości materiałów i prosta w obsłudze sprawdzi się idealnie podczas przyrządzania dań różnych kuchni świata. Dzięki niej proces przygotowania makaronu można bardzo skrócić, co ma ogromne znaczenie m.in. we włoskich lokalach. Maszynka do makaronu do restauracji powinna być solidnie wykonana, wydajna i solidna, gdyż z pewnością będzie mocno eksploatowana.

Obieraczka do ziemniaków

Wszelkie obieraczki – do ziemniaków, marchewki, cukinii i innych warzyw – to podstawa w każdym barze i restauracji. Pozwolą idealnie obrać produkt – szybko, sprawnie i bez strat. To dużo ekonomiczniejsze, szybsze i wygodniejsze rozwiązanie niż obieranie nożem. Obieraczka do ziemniaków – do gotowania, na pure albo na frytki – to niezbędny element wyposażenia.

Kruszarka do lodu

Do drinków lub wody często niezbędny jest lód. W sezonie letnim kruszarka do lodu może okazać się jednym z najważniejszych sprzętów na wyposażeniu baru czy restauracji. Bez problemu można znaleźć funkcjonalne urządzenia o różnej mocy i wydajności, wyposażone w metalowe ostrza do kruszenia. Kruszarka szybko zamieni duże kostki lodu w małe. Dzięki niej przygotujesz idealne drinki czy koktajle.

Rózgi do ubijania, trzepaczki

Lejki, łopatki, szpatułki, deski do krojenia czy rózgi do ubijania różnych produktów to kolejne elementy, które powinny znaleźć się na wyposażeniu lokalu gastronomicznego. Wykonane ze stali nierdzewnej trzepaczki i rózgi do ubijania to podstawowe wyposażenie kuchni. Przydadzą się podczas przygotowywania najróżniejszych potraw i deserów. Dzięki nim szybko można przyrządzić sosy, masę do ciasta czy ubić idealną pianę z białek. Poszczególne rózgi różnią się wielkością i grubością oraz przeznaczeniem, a także materiałem, z jakiego zostały wykonane.

Redakcja kampinoska.waw.pl