Zdrowe tłuszcze w diecie – na jakie produkty warto postawić?

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, ale tłuszcze są bardzo odżywczymi składnikami pożywienia, dlatego też nie można przejść obok nich obojętnie. Mowa tutaj oczywiście o zdrowych tłuszczach, które dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych związków do prawidłowego rozwoju.

Dlaczego warto?

Zdrowe tłuszcze w diecie są źródłem przede wszystkim niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin A, D, E i K. Nie można zapominać również i o tym, że zdrowe tłuszcze stanowią główne źródło energii, która jest niezbędna do normalnego funkcjonowania.

Zdrowe ryby

Najpopularniejszym źródłem zdrowych tłuszczy są oczywiście tłuste ryby morskie. Mowa tutaj na przykład o popularnych w Polsce śledziach albo o łososiach i makrelach. Ryby są doskonałym źródłem kwasów omega-3, które znacząco zmniejszają ryzyko pojawienia się mniej lub bardziej niebezpiecznych chorób sercowo-naczyniowych. Ryby bardzo korzystnie wpływają również na rozwój oraz prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego. Jest to idealny wybór przede wszystkim dla tych osób, które chcą zmniejszyć stężenie triglicerydów we krwi.

Pyszne awokado

Oprócz powyżej opisanych ryb warto do swojej diety wprowadzić awokado, które zawiera niewielką ilość kalorii i bardzo dużą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Awokado jest doskonałym źródłem żelaza, potasu i fosforu. Awokado można dodawać nie tylko do pysznych kanapek, ale również do sałatek. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby wykonać popularny sos meksykański guacamole.

Nasiona w każdej postaci

W Polsce głównym źródłem zdrowych tłuszczy są również nasiona. Godne uwagi są przede wszystkim pestki dyni i słonecznika. Kwasy tłuszczowe w dużej ilości zawierają również ziarna sezamu. Jest to wspaniały wybór przede wszystkim dla tych osób, które chcą ograniczyć stężenie cholesterolu. Pamiętać należy przede wszystkim o tym, że tłuszcze roślinne są zdecydowanie zdrowsze niż tłuszcze zwierzęce.

Orzechy

Jeżeli chodzi o orzechy włoskie, laskowe i migdały to mają one bardzo pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Osoby, które chcą zdrowo się odżywiać i pozbyć się kilku zbędnych kilogramów powinny postawić na dietę śródziemnomorską, która jest bardzo bogata w różnego typu mieszanki orzechów. Sporą zaletą orzechów jest to, że ich olbrzymi potencjał można wykorzystać w wielu daniach.

Oliwa z oliwek

Na samym końcu warto wspomnieć o rewelacyjnej oliwie z oliwek, która cieszy się dużym zainteresowaniem praktycznie na całym świecie. W oliwkach znaleźć można dużą ilość kwasu oleinowego i wiele licznych antyoksydantów. Oliwa z oliwek jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny n-6, dlatego też warto jak najszybciej wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Dzięki oliwie z oliwek można znacząco zmniejszyć stężenie złego cholesterolu. Warto wspomnieć również i o tym, że oliwa z oliwek zawiera fenole, sterole i tokoferole, które skutecznie chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które są główną przyczyną wielu poważnych problemów zdrowotnych.

Redakcja kampinoska.waw.pl